Strandweg 21 | 3151 HV | Hoek van Holland | 0174-382898

Nieuws

Op zaterdag 9 december komt Enigma kenner bij uitstek Dan de Bruijn met een Enigma M4 replica (de mooiste van Nederland) naar Bunker Bremen voor een lezing en demonstratie.
De Enigma was een Duitse decodeer/ cryptomachine waarmee geheime berichte verzonden konden worden. Tijdens de lezing wordt verteld over herkomst, werking, opstellen van een bericht, zwakke punten, kraken in Bletchley Park en de rol van de Polen. Verder is er een demonstratie  van de  werking van het codeer apparaat en het oplossen van een gecodeerd bericht.
Er worden 3 lezingen gegeven om 13:00 uur , 14:00 en 15:00 uur, maar door de grote belangstelling is de eerste lezing al bijna vol.
De Enigma lezing en demonstratie duurt 60 min, aansluitend is er een rondleiding van 60 min. De kosten zijn Eur.10,– per persoon.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden per mail: bunkerbremen@forthvh.nl. met opgave van aantal personen en gewenste aanvangstijd. Je krijg dan mail bevestiging met het definitieve tijdslot, wat tevens je toegangsbewijs is. Betaling contant of met het pin apparaat bij aankomst.
Er is een beperkt aantal deelnemers voor deze lezing met rondleiding door Bunker Bremen en Hamburg dus een tijdige aanmelding is aan te bevelen

In 1968 lanceerde de Nederlandse politie de leus “De politie is je beste vriend”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag dat wel anders. De bezetter was sterk afhankelijk van de medewerking van de Nederlandse politie en verkreeg die medewerking ook in grote mate. Tijdens de oorlogsjaren werd de politie daarmee voor bijvoorbeeld Joden en verzetsmensen een groot gevaar. Uiteraard waren er in die tijd ook politiemensen die zich tegen de repressie van de bezetter verzetten.

In de verzetskamer in bunker Bremen dreigt een inval van de bezetter. Aan het arrestatieteam is nu een Hollandse politieagent toegevoegd wat ook in vele gevallen helaas de realiteit was. Het originele uniform van deze politieman uit deze periode is geschonken door Marianne Batavier. Marianne is een bekend scenarioschrijver bij de TV en film en heeft o.a.  medegewerkt aan de meest recente film over het leven van Anne Frank.

Naast de vele belangstelling voor de diverse aanwezige thema exposities is er altijd veel aandacht voor het verzet en de wijze waarop dit door de vrijwilligers van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum onder de aandacht wordt gebracht.

Het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum is iedere zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Start rondleidingen om: 13.30 uur, 14.00 uur en 14.30 uur in bunker Bremen. Voor groepsbezoek kunnen aparte afspraken gemaakt worden ook op andere dagen.