WO I Mobilisatie

Al een tijd dreigde er oorlog tussen Duitsland en Rusland, maar ook tussen andere landen in Europa. Duitsland was bijvoorbeeld van plan om Frankrijk te veroveren. Op 31 juli liep de spanning erg op. Men verwachtte dat het spoedig mis zou gaan. Daarom besloot de Nederlandse regering op 31 juli om 12.10 uur tot de mobilisatie. Het fort in Hoek van Holland werd volledig bemand (300 soldaten).

 

 

doorsnede-koepelgeschut
Aan het begin van WO I was het fort al 25 jaar oud. Men wist dat het niet in staat zou zijn een vijandelijke aanval af te slaan. Daarvoor was de apparatuur te zeer verouderd. Omdat Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal was, hoefde het Fort niet in actie te komen. Na de Eerste Wereldoorlog bleef het Fort echter wel bemand, tot 1927. Toen vertrokken de laatste soldaten. Vanaf dat moment verbleef er alleen nog een detachement politietroepen en een adjudant-fortwachter.

Oorlog zonder resultaat, wel 10 miljoen doden
Vier jaar lang vochten de legers van veel Europese landen tegen Duitsland. Zonder resultaat. Uiteindelijk kwamen de Amerikanen te hulp. Daar kon Duitsland niet tegenop en moesten ze zich wel overgeven. In 1918 was de oorlog voorbij. De Eerste Wereldoorlog had het leven gekost aan 10 miljoen soldaten. Miljoenen mensen raakten op de vlucht.

Terug naar SPOOR A: WO I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fort_hvh_1900