Atlantikwall: Dwangarbeid

Voor de bouw van het Hoekse deel waren duizenden Nederlandse arbeiders nodig. In het begin waren dat betaalde krachten en krijgsgevangenen. Maar later werd het werk gedaan door Nederlandse dwangarbeiders. Mannen die in het gebied te werk werden gesteld als ‘Arbeidsdienstplichtigen’. Als ze niet op kwamen dagen werden zij gestraft met maximaal 6 maanden gevangenisstraf.
Wil je weten hoe dat ging? Een dwangarbeider schreef een verslag: KLIK HIER.

 

Het werk aan de Atlantikwall was zwaar.
De mannen moesten betonblokken en boomstammen sjouwen. En wagons duwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Duitsers hielden streng toezicht.
Ze lieten niet met zich spotten
Er tussenuit knijpen was er niet bij.

 

 

‘s-Ochtends vroeg werden de 7 á 8000 ‘dwangarbeiders’ met treinen aangevoerd naar de stations Poortershaven en HvH-Haven. ‘s-Avonds vertrokken zij weer. Tussen 17 en 19 uur. Op zaterdag mochten ze enkele uren vroeger naar huis. Tijdens de aan- en afvoer moesten de stations grote hoeveelheden mensen verwerken.

Hierdoor was het elke dag op de perrons weer chaos. ‘s-Ochtends vroeg bij aankomst, en ’s avonds bij het vertrek.

Dan moest de Hoekse politie alles in goede banen zien te leiden.
Daarvoor waren 4 politiemannen beschikbaar.

 

 

 

Als ‘s-avonds de trein uit Rotterdam op station Hoek van Holland-Haven arriveerde bestormden een paar duizend man de trein. Zij probeerden de trein via de perronzijde en aan de andere zijde, over de rails, binnen te komen. Hierbij konden de normale treinpassagiers uit Rotterdam slechts met grote moeite uitstappen.

Het kwam voor dat vrouwen, kinderen en ouderen hierbij onder de voet werden gelopen. Soms moest de politie deze mensen met hulp van hun gummilatten ontzetten.

In de chaos werd zelfs een waarschuwingsschot gelost om een persoon te bevrijden die was gevallen en onder de dringende meute terecht was gekomen. Deze dreigde doodgetrapt te worden.

 

 

 

 

De Atlantikwall…
Voor de arbeiders was het hard werken.
Maar een paar bouwbedrijven uit de omgeving verdienden er lekker aan.
Wil je meer weten over de bouw van de Atlantikwall?
Bekijk de film De verborgen grens.

Terug naar Spoor D: Atlantikwall