Strandweg 21 | 3151 HV | Hoek van Holland | 0174-382898

Thematentoonstelling spionagekaarten

Thematentoonstelling spionagekaarten

Op zaterdag 27 augustus is er in de Bunker Bremen een thematentoonstelling van spionagekaarten. Er zijn onder andere Engelse- en Duitse spionagekaarten uit de eerste wereldoorlog van de regio te zien. Ook ligt er een naslagwerk van de Duitse Inlichtingendienst van Maart 1940.

Topstuk van deze tentoonstelling is een zeldzame kaart uit 1943 van de Nederlandse Militaire Inlichtingen Dienst van Hoek van Holland. Ook zijn er Russische kaarten uit de Koude Oorlog te zien. De stafkaartententoonstelling is onderdeel van het thema ‘150 jaar verdediging van de Waterweg’. De stafkaartenexpositie is zaterdag 27 augustus voor de allerlaatste keer te bezichtigen van 13:00 –16:00 uur in het museum.

De bunkers Hamburg en Bremen, met fraaie exposities over diverse thema’s, maken onderdeel uit van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en zijn gelegen in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Tijdige aanmelding voor een rondleiding per mail via bunkerbremen@forthvh.nl voorkomt teleurstelling. Voor groepen is het mogelijk een aparte afspraak te maken, ook buiten de vaste openingstijd van de zaterdagmiddag.

Voor meer info over het museum en de mogelijkheden voor groepen neemt u contact op met Hans van Aalst op telefoonnummer 06 – 20 99 01 92.
(22 augustus 2022)


Als bijlage foto’s van een set documenten uit 1943 met o.a. een kaart van Hoek van Holland van de Nederlandse inlichtingendienst die in Engeland gevestigd was. Deze dienst bestond o.a. uit Engelandvaarders. De Nederlandse Inlichtingen Dienst werkte samen met de Engelse inlichten dienst Inter-Services Topographical Department (ISTD) om alle diverse havens te beschrijven voor een eventuele invasie. In de set waar die kaart uit komt worden Den Haag, Maassluis en Hoek van Holland beschreven.