Schrijfmachine uit het kantoor van Koningin Wilhelmina in London binnenkort in Hoek van Holland te bewonderen

Schrijfmachine uit het kantoor van Koningin Wilhelmina in London binnenkort in Hoek van Holland te bewonderen

Via contacten van een aantal vrijwilligers ontving het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum een schrijfmachine van de stiefdochter van Cees Sipkes. Het verhaal bij de schrijfmachine is dat deze tijdens de oorlogsjaren in het kantoor van Koningin Wilhelmina in Londen heeft gestaan en door de Engelandvaarder Cees Sipkes na de oorlog meegenomen is naar Nederland. Verteld is dat de koningin zelf ook ooit deze schrijfmachine gebruikt heeft.

Wie was Cees Sipkes ?

Na geruime tijd ziek te zijn geweest, overleed op 2 april 1990 Engelandvaarder Cees Sipkes op 77-jarige leeftijd. Cees verliet het bezette vaderland al in 1941 en bereikte via de Spanjeroute Engeland, alwaar hij dienst nam bij de geallieerde Luchtstrijdkrachten. Als nachtjagervlieger was hij nauw betrokken bij de verdediging van Malta en het Middellandse Zeegebied. Voor dit uiterst gevaarlijke werk werd hem het Vliegerkruis toegekend, later gevolgd door het Kruis van Verdienste en het Verzetsherdenkingskruis. Ook na de oorlog bleef hij de luchtmacht trouw en hij besloot zijn lange en succesvolle vliegercarrière als Commandant van de Luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Koningin Juliana verleende hem hiervoor het Ridderschap in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden. Cees was attent en charmant, eerlijk en trouw, evenwichtig en vol vertrouwen in de medemens. Ook was hij rechtlijnig en voerde discipline hoog in het vaandel. Hij was er vast van overtuigd dat de wereld er beter uit zou zien als de discipline over de gehele linie strakker zou worden aangetrokken.

Met dit curieuze toestel en het bijbehorend verhaal is Hans van Aalst, voorzitter van de Stichting, ontzettend verheugd. Het tonen van deze oude schrijfmachine is leerzaam voor de nieuwere generaties want deze oogt zeer primitief ten opzichte van het huidige computertijdperk. “Het is vanzelfsprekend dat deze gift een welkome toekomstige aanvulling is op onze collectie over WO2 en het verzet in het bijzonder”. Dit thema is onderdeel van Bunker Bremen terwijl er ook uitbreidingen zijn in Bunker Hamburg over de Koude Oorlog.

De bunkers Hamburg en Bremen, met fraaie exposities over diverse thema’s, maken onderdeel uit van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en zijn gelegen in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Het museum is elke zaterdag geopend van 13:00 – 16:00 uur het gehele jaar door, dus ook tijdens de wintermaanden. Tijdige aanmelding voor een rondleiding per mail via bunkerbremen@forthvh.nl voorkomt teleurstelling. Voor groepen is het mogelijk een aparte afspraak te maken, ook buiten de vaste openingstijd van de zaterdagmiddag.

Voor meer info over het museum neemt u contact op met Hans van Aalst op telefoonnummer 06 – 20 99 01 92.

(17 juli 2023)