Strandweg 21 | 3151 HV | Hoek van Holland | 0174-382898

Open Monumentendag 2022 – “Hergebruik bunkers”

Open Monumentendag 2022 – “Hergebruik bunkers”

Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag met dit jaar als thema ‘duurzaamheid’. Alle bunkers in het Vinetaduin in Hoek van Holland zijn Rijksmonument. In het Vinetaduin vertellen de vrijwilligers van Bunker Bremen over het hergebruik van de bunkers door de jaren heen. Nederlandse betonnen schuilplaatsen – kazematten – uit de periode van de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog in 1914-1918 werden hergebruikt tijdens de mobilisatie van de Tweede Wereldoorlog in 1939-1940 maar ook door de Duitse bezetters. De Nederlandse kustbatterij V uit 1939, in die tijd erg modern, werd door de Duitsers tijdens de bezetting ook hergebruikt en later verder gemoderniseerd als onderdeel van de Atlantikwall. Na de Tweede Wereldoorlog werd tijdens de Koude Oorlog een aantal Duitse bunkers hergebruikt door de Nederlandse Marine als commandopost voor de Mijnen Uitkijk Dienst en voor de monitoring van scheepvaart op de Noordzee en in de Nieuwe Waterweg.

Vrijdag 9 september ontvangt Bunker Bremen in verband met Jongeren Monumentendag meer dan 100 Westlandse scholieren in het Vinetaduin en bij Stelling Arendsduin bij de Intratuin in ‘s-Gravenzande. Zaterdag 10 september is alleen de locatie Bunker Bremen te bezoeken in het Vinetaduin tijdens Open Monumentendag vanaf 13:00 – 16:00 uur.

De bunkers Hamburg en Bremen, met fraaie exposities over diverse thema’s, maken onderdeel uit van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en zijn gelegen in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Tijdige aanmelding voor een rondleiding per mail via bunkerbremen@forthvh.nl voorkomt teleurstelling. Voor groepen is het mogelijk een aparte afspraak te maken, ook buiten de vaste openingstijd van de zaterdagmiddag.

Voor meer info over het museum neemt u contact op met Hans van Aalst op telefoonnummer 06 – 20 99 01 92.
(6 september 2022)De bunker Bremen in het Vinetaduin.