Strandweg 21 | 3151 HV | Hoek van Holland | 0174-382898

Oktober is maand van de geschiedenis

Oktober is maand van de geschiedenis

Om de geschiedenis levend te houden wordt er op zaterdag 15 oktober een bijzonder object uit het depot gehaald van Bunker Bremen namelijk een unieke zwaarkaliber huls. Deze huls heeft een diameter van 15 cm. en werd gebruikt in de C koepel van het pantserfort aan den Hoek van Holland.

De tijdelijke expositie over de verdediging van de Nieuwe Waterweg vertelt daarnaast het verhaal van de Torpedisten, het oude pansterfort, de Nederlandse kustbatterij uit 1939 en de Mijnen Uitkijk Dienst ten tijde van de Koude Oorlog. Van het oude pansterfort treft u in de Bunker Bremen een maquette, het bouwbestek en daarnaast nu dus ook een zwaarkaliber kogelhuls aan. Het kanon heeft in de meidagen van 1940 nog geschoten. Daar weten de gidsen U alles over te vertellen. Naast deze zwaarkaliber huls heeft het museum nog een grote collectie hulzen van diverse kalibers welke ooit in Hoek van Holland gebruikt zijn door de jaren heen.
Naast de ingang van het museum staat buiten een granaat van het grootste geschut dat ooit in Nederland gestaan heeft met een doorsnee van 38 cm. Dit geschut was afkomstig van het Duitse  slagschip de Gneisenau. Deze kanonnen zijn door de Duitsers uiteindelijk geplaats als kustverdediging in Denenmarken en op voormalig vogeleiland De Beer, wat gelegen was aan de zuidkant van de Nieuwe Waterweg. Dat eiland bestaat helaas niet meer want vanaf 1964 heeft het plaats moeten maken voor het enorme industrieterrein Europoort. Waar nu het Beerkanaal loopt heeft vroeger dit prachtige eiland gelegen.

De bunkers Hamburg en Bremen, met fraaie exposities over diverse thema’s, maken onderdeel uit van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en zijn gelegen in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Tijdige aanmelding voor een rondleiding per mail via bunkerbremen@forthvh.nl voorkomt teleurstelling. Voor groepen is het mogelijk een aparte afspraak te maken, ook buiten de vaste openingstijd van de zaterdagmiddag.

Voor meer info over het museum neemt u contact op met Hans van Aalst op telefoonnummer 06 – 20 99 01 92.
(13 oktober 2022)


De granaat van het kaliber 38cm.
welke bij de ingang van Bunker Bremen staat.