Strandweg 21 | 3151 HV | Hoek van Holland | 0174-382898

Laatste kans om antieke landkaarten te bewonderen

Laatste kans om antieke landkaarten te bewonderen

Zaterdag 4 november is de laatste dag dat de antieke landkaarten in de Bunker Hamburg bekeken kunnen worden. De expositie ‘Hoek van Holland op de kaart’, als onderdeel van 150 jaar Verdediging van de Nieuwe Waterweg, wordt na de openstelling in begin september afgebroken en de landkaarten gaan weer terug naar de eigenaar.

De tentoonstelling omvat een compleet beeld van alle bekende kaartmakers, zoals Floris Balthasars, Nicolaus Samuelis Cruquius en de Italiaan Vincenno Corelli. De oudste kaart is uit 1589 en de nieuwste uit 1906. Cruquius is de bekendste naam. Deze kaartmaker was bij leven erg beroemd om zijn precieze kaarten en vooruitstrevende ideeën. De kaarten zijn van uiterste precisie, vooral als je bedenkt met welke primitieve middelen de landmeters vroeger werkten. Cruquius was naast kaartmaker ook waterbouwkundige en een van de eerste meteorologen van Nederland. Cruquius had plannen gemaakt voor een afwateringskanaal bij Katwijk, het graven van de Nieuwe Waterweg en het droogleggen van de Haarlemmermeer. Dit is de reden dat het Cruquiusgemaal naar hem vernoemd is. Jammer genoeg zijn geen van zijn plannen bij leven uitgevoerd. Een aantal kaarten in de expositie zijn gemaakt in opdracht van het Waterschap Delfland. Pas na 1815, nadat Napoleon vertrokken was, werd het belang van cartografie door het leger ingezien. De Topografische dienst werd opgericht. Napoleon had namelijk de beste kaartmakers, waaronder de Nederlander Cornelis van Baarsel, in dienst. Van Cornelis van Baarsel is ook een landkaart te zien tijdens de expositie.

De expositie is zaterdag 4 november voor het laatst te zien in de Bunker Hamburg in het Vinetaduin van 13:00 – 16:00 uur.

De bunkers Hamburg en Bremen, met fraaie exposities over diverse thema’s, maken onderdeel uit van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en zijn gelegen in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Tijdige aanmelding voor een rondleiding per mail via bunkerbremen@forthvh.nl voorkomt teleurstelling. Voor groepen is het mogelijk een aparte afspraak te maken, ook buiten de vaste openingstijd van de zaterdagmiddag.

Voor meer info over het museum neemt u contact op met Hans van Aalst op telefoonnummer 06 – 20 99 01 92.
(31 oktober 2022)


Landkaart van Cornelis van Baarsel, die ook voor Napoleon gewerkt heeft.
Op de landkaart staat H.A. Banse; dit was de uitgever van de kaart.
De kartograaf / landmeter van deze kaart was Van Baarsel.