Strandweg 21 | 3151 HV | Hoek van Holland | 0174-382898

Hoek van Holland op de kaart

Hoek van Holland op de kaart

Op zaterdag 3 september 2022 start de tijdelijke expositie van antieke landkaarten uit de collectie van Jochem Vreugdenhil. Eerder exposeerde Jochem Vreugdenhil in Futureland Maasvlakte 2, het Douanehuisje in Maassluis en het Westlands museum Honselersdijk.

De expositie bestaat uit 14 originele antieke landkaarten uit de periode 1590-1914 van onder andere de bekende cartografen en landmeters Floris Balthasars, Isaak Tirion, Nicolaus Cruquius en de Italiaan Vincenno Corelli. Op de kaarten is op fascinerende wijze de veranderende kustlijn van het waterschap Delfland, de monding van de Maas, het graven van de Waterweg en het ontstaan van Hoek van Holland te zien.

Op zaterdag 24 september is er een thema-expositie over het graven van de Waterweg en op zaterdag 15 oktober over het baggeren van de Waterweg in de begin jaren. De Waterweg verzande vrij snel wat men niet had verwacht. Op beide middagen wordt aanvullende documentatie over deze onderwerpen tentoon gesteld.

Deze  kaartenexpositie is tot eind oktober te bezichtigen in ons museum. De bunkers Hamburg en Bremen, met fraaie exposities over diverse thema’s, maken onderdeel uit van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en zijn gelegen in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Zaterdagmiddag geopend van 13:00 tot 16:00 uur. Tijdige aanmelding voor een rondleiding per mail via bunkerbremen@forthvh.nl voorkomt teleurstelling. Voor groepen is het mogelijk aparte afspraken te maken, ook doordeweeks.

Voor meer info over het museum neemt u contact op met Hans van Aalst op telefoonnummer 06 – 20 99 01 92.
(29 augustus 2022)


Een kaart van Nicolaus Cruquius.