Samen met andere partners is het Nederlands Militair Kustmuseum bezig met de organisatie van 80 jaar bevrijding van Hoek van Holland op 10 mei 1945.
Hoek van Holland is als een van de laatste plaatsen van Nederland pas op 10 Mei 1945 bevrijd. De Duitse commandant wilde zich alleen overgeven aan een militaire meerdere. Alle troepen in de Festung Hoek van Holland bleven ook tot 10 Mei bewapend hun taken uitvoeren en de Duitse hakenkruisvlag bleef in de mast hangen. Op 10 Mei 1945 kwamen Engelse mijnenvegers de Berghaven in varen onder leiding van capt. Hopper . Pas toen heeft de Duitse commandant Kamenz zich overgegeven. Jaren later hebben “we “ via Lt.Legatt de Duitse vlag “terug” gekregen die toen aan de Berghaven aan de mast hing. Deze vlag werd tijdens de overgave gestreken en als aandenken mee genomen naar Groot Brittannië .
De vlag is door de toenmalige burgermeester van Rotterdam Bram Peper later geschonken aan ons museum en is na 80 jaar te zien in bunker Bremen.
Op die zelfde dag arriveerden Canadese militairen samen met de Hoekenees Overste Quint.
De band met Engeland is voor de Hoekse bevolking erg intensief. Ook zijn we Engeland nog altijd dankbaar dat ze in de meidagen 1940 ook in Hoek van Holland koningin Wilhelmina en regering opgehaald hebben. De Irisch en Welsh gards hebben in de meidagen in Hoek van Holland actief gevochten tegen de Duitsers waarbij vier Irish Gards om het leven zijn gekomen.
Wij willen we dit stukje geschiedenis levend te houden en de mensen vertellen dat voor onze vrijheid mensen de hoogste prijs betaald hebben.