Bunkers Hamburg en Bremen gereed voor Bunkerdag

Bunkers Hamburg en Bremen gereed voor Bunkerdag

Op zaterdag 3 juni worden weer veel bunkers in heel Nederland voor het publiek open gesteld onder de vlag van Bunkerdag 2023. Hoewel het Vinetaduin dit jaar gesloten blijft zullen de bunkers Hamburg en Bremen wél deel nemen aan dit evenement. Deze inmiddels bij velen bekende bunkers, met als huidige bestemming een museum, zijn een plaats met zeer bijzondere exposities. Deze exposities zijn samengesteld door het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en omvatten diverse onderscheidende thema’s. Iedere zaterdagmiddag van 13:00 tot 16:00 uur staan de vrijwilligers klaar om bezoekers te ontvangen.

De recent door Hanri Batavier geopende expositie over de Koude Oorlog in bunker Hamburg doet een spannende periode herleven. De telefonistes en telexistes van de toenmalige MARVA (= MARine VrouwenAfdeling) hebben opnieuw de bunker in bezit genomen. Hanri Batavier, die met veel betrokkenheid de Hamburg op 6 mei opende, is een nakomeling van het huwelijk tussen een Marva en een militair van de Koninklijke Marine. Beiden waren gelegerd in Hoek van Holland, waarvan we  nu weten dat deze Marva ook in de bunker Hamburg gewerkt heeft. Een aantal door de familie overgedragen foto’s zijn in de expositie opgenomen.

Op Bunkerdag 2023, zaterdag 3 juni, zijn beide bunkers geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Kaartverkoop bij het toegangshek van het Vinetaduin, ingang Strandweg. Deze tickets geven recht op bezoek aan alle bunkers van de deelnemende organisaties. Zie https://bunkerdag.nl/nl/homepage/ voor meer informatie.

De bunkers Hamburg en Bremen, met fraaie exposities over diverse thema’s, maken onderdeel uit van het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum en zijn gelegen in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Het museum is elke zaterdag geopend van 13:00 – 16:00 uur het gehele jaar door, dus ook tijdens de wintermaanden. Tijdige aanmelding voor een rondleiding per mail via bunkerbremen@forthvh.nl voorkomt teleurstelling. Voor groepen is het mogelijk een aparte afspraak te maken, ook buiten de vaste openingstijd van de zaterdagmiddag.

Voor meer info over het museum neemt u contact op met Hans van Aalst op telefoonnummer 06 – 20 99 01 92.
(9 mei 2023)