Bijzondere voorwerpen in Bunker Bremen over “De gevechten in de Meidagen van 1940 rond Hoek van Holland en Staelduinse bos”

Bijzondere voorwerpen in Bunker Bremen over “De gevechten in de Meidagen van 1940 rond Hoek van Holland en Staelduinse bos”

In Bunker Bremen zijn op 11 en 18 mei nog thema lezingen over de gevechten in de Meidagen van 1940 in het Staelduinse bos en Hoek van Holland. Tijdens deze thema dagen vertellen Silvester Weterings en gidsen uit het museum over de gevechten in de regio tijdens de Meidagen 1940.

Er zijn op 11 en 18 mei ook diverse bijzondere voorwerpen te zien in de expositie die betrekking hebben op de Meidagen 1940. Zo is er een Duitse parachutisten” kappmesser “ te bezichtigen, die de 13 jarige Jens van Ruijven gevonden heeft in de gemeente Westland. Dit bijzondere mes is een valmes, speciaal gemaakt voor de Duitse parachutisten. De parachutisten trokken in de Meidagen van 1940 vanaf het Staelduinse bos door het Westland naar Den Haag.

Ook is er een Mannlicher geweer uit 1917 te bewonderen dat ooit in de jaren ‘60 is gevonden bij bunkers Zanddijk / Noordlandseweg in ‘s-Gravenzande op een vermoedelijke stort van afgedankte wapens. Er lagen toen meerdere half verbrande vuurwapens die vernietigd werden. Het geweer was ook totaal verbrand en onklaar gemaakt.

Het geweer was onder licentie gemaakt door de Artillerie Inrichting Hemburg uit Zaandam en gebruikt door het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie en is nu onderdeel van de collecte van Ruud Heus. Ruud Heus is amateurarcheoloog en actief voor werkgroep Oud ‘s-Gravenzande .

Silvester Weterings, neemt een paar granaatscherven mee, waaronder een granaatscherf van het Fort aan den Hoek van Holland. Deze granaat was vanaf het pantserfort afgeschoten richting het Staelduinse bos tijdens de gevechten in die Meidagen. Silvester en de gidsen van het museum vertellen de boeiende verhalen achter deze voorwerpen tijdens de lezing.

Het bijwonen van de lezing is alleen mogelijk na reservering per mail : bunkerbremen@forthvh.nl . Deelnemers aan de lezing ontvangen een mail bevestiging.

Er zijn alleen nog plaatsen vrij op zaterdagmiddag 18 Mei aanvang 13:00 uur en 14:30 uur.